aug
7
2012

Veiligheid: ‘Eén op de vijf ruiters draagt nog steeds geen veiligheidshelm’

Veiligheid en daarmee het voorkomen van ongevallen is erg belangrijk in de paardensport. Dit geldt voor zowel ruiter als het paard. Let op of je zelf de benodigde veiligheidsmaatregelen getroffen hebt, zoals het altijd dragen van een veiligheidshelm met een CF EN 1384 markering (het belangrijkste veiligheidsproduct voor de ruiter) , juiste kleding als laarzen/chaps, een body protector, gebruik van veiligheidsbeugels, etc.

Controleer ook altijd je harnachement voor en/of na het rijden; Is het leer mooi soepel? Droog en onverzorgd leer gaat sneller stuk. (zie ook de pagina ‘Lederonderhoud op deze site). Zijn alle stiksels aan het hoofdstel, zadel, singel, beugelriemen nog in orde? Controleer of de gaatjes in de beugelriemen en singelstoten niet aan het uitscheuren zijn. Op deze onderdelen, en zo ook op de singel, komt zeker op sommige momenten erg veel druk te staan tijdens het rijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het springen, het paard zet bij de sprong zeer veel kracht in zijn lichaam. Door het kort en krachtige uitzetten van de ribbenkast komt er kort veel druk op de singel en de singelstoten. Op de beugels komt op dat moment ook veel druk te staan.

Ook voor je paard is het belangrijk om over voorkomen van ongelukken en blessures na te denken. Voor het paard is het van belang om een goed (passend) en veilig harnachement te gebruiken. Het harnachement zal, om reden van veiligheid en ter voorkoming van blessures, regelmatig op passing gecontroleerd moeten worden. Daarnaast is een juiste vorm van beenbescherming erg belangrijk. De keus hangt sterk af van wat het paard echt nodig heeft, van de training en daarnaast van de persoonlijke voorkeur.

Ook kleeft er een juridische en verzekeringstechnische kant aan de veiligheid op het gebied van paardrijden. Als vereniging, instructeur, manegehouder, organiserende vereniging, paardeneigenaar, etc. is het belangrijk goed op de hoogte te zijn en de benodigde maatregelen te treffen.

Stichting Veilige Paardensport (SVP) heeft in samenwerking met Consument en Veilgheid een ruitermodule ontwikkeld (www.voorkomblessures.nl) waarin ondermeer te vinden is wat er met het lichaam van de ruiter kan gebeuren wanneer hij ten val komt. Ook laat een 3D-animatie zien hoe letsel aan het hoofd en romp ontstaat. Daarnaast kan er een test (aanrader!) gedaan worden over het veilig omgaan met paarden en veilig paardrijden. Aan de hand van deze test krijgt de bezoeker een persoonlijk advies om blessures en ongevallen te voorkomen. Daarnaast is er op www.veiligpaardrijden.nl veel informatie te vinden.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.